31.12.06

Novoletni simboli in sugestije

V leto 2007 je že vstopil daljni vzhod. In ravno 31. december je ponavadi edini dan, ko slišimo za Bairiki, Kiribati in druge otočke z eksotičnimi imeni. Vzhodna svetovna periferija se ponavadi v novice prebije le na zadnji dan v letu. Obrobne državice se lahko običajno v ospredje prerinejo le če imajo katero izmed naslednjih značilnosti:

1. bizarno-absurdni voditelji in režimi (Belorusija, Turkmenistan, Severna Koreja)
2. vojna, ki tam poteka (Etiopija)
3. masovno kršenje človekovih pravic (Somalija, Ruanda)
4. norčevanje zahodne civilizacije iz njihove kulture (Kazakstan)
5. so predmet okupacije velesil (Afganistan, Irak, Čečenija)

Vstop v novo leto je torej velikega pomena za promocijo vzhodne periferije. Kako pa praznujejo večje in bolj znane države, kot denimo Avstralija? Za primerjavo si poglejmo sliko novoletnega Sydneya in prednovoletne Ljubljane:




Če gre pri perifernih državicah za zunanjo sugestijo, za željo po tem, da se čudno zveneča imena ugnezdijo v ušesih Centra, gre, kot je to jasno razvidno iz obeh fotografij pri državah z boljšo geopolitično pozicijo, za notranjo sugestijo, sporočilo namenjeno njunim prebivalcem. Tako je Novo leto čas latentnih pozivov, prikritih namigovanj pa tudi bolj odkrite propagande.

Ne vem, kaj so v Avstraliji želeli doseči s tem, ko so nad stavbo veličastne sydneyske opere dvignili ogromen rdeč obešalnik. Je pa slovenska okrasitev, ki jo je avtor tudi sam razložil, precej bolj jasna. Črta nad Tromostovjem ni, kot si mnogi napačno predstavljajo, zvezda repatica oz. komet. Gre za ogromen spermij, ki v danih okoliščinah (problem rodnosti) jasno sugerira in napotuje, kaj imajo prebivalci storiti. Upajmo, da bo pomagalo. Vsekakor pa je bolje, da se izogibamo postavljanju rdečih obešalnikov za novo leto. Že barvo samo lahko povežemo s številnimi nam znanimi substancami (kri, polpretekla zgodovina, refošk). Tudi objekt - obešalnik se odlično umešča v naš prostor (obešanje/samomor - smo država, ki je 5. na svetu po številu samomorov). Takšen simbol bi sicer dobro ponazarjal našo narodnost, ne bi pa bil nič kaj vzpodbuden. Morda pa so, če se malo (grenko) pošalimo, Avstralci želeli proslaviti tudi obešanje Sadama Huseina. Kdo ve...

...skoraj bi pozabil: ŽELIM VAM PRIJETEN VSTOP V NOVO LETO!

5 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Gnosis, tudi tebi želim veselo in uspešno blogersko leto 2007. :D


Prosim, če si vzameš malo časa in spremeniš naslov povezave na moj blog. Hvala!

Kričač pravi ...

Urejeno. Še kaj se oglasi.

Aljoša pravi ...

Poleg Kongresnega trga mi je praznična Ljubljana letos delovala prece ceneno in zlovešči spermij je bil samo pika na i.
Glede obešalnika: morda gre za natančno napoved stanja sledečega, novoletnega jutra: hangover.
Srečnega pa zdravega brez hudega mačka tudi tebi!

Kričač pravi ...

Hvala enako. O cenenosti umetnega prazničnega vzdušja pa je bilo povedanega že preveč. Kar nekako bolje se počutim, zdaj ko so prazniki za mano.

Anonimni pravi ...

Cool to.