14.12.07

Mit o uspešnosti Slovenije

Prejšnji mesec je izšlo novo poročilo Združenih narodov z naslovom Human Development Report 2007/2008. Gre za slabih štiristo strani dolgo poročilo o stanju razvitosti na globalni, regionalni in nacionalni ravni. Poročilo je opremljeno s številnimi grafi in tabelami, ki prikazujejo vrednosti različnih indeksov. Najbolj znan in zanimiv je Human Development Index (HDI), primerjalno merilo za države, izračunano iz življenjske dobe, stopnje pismenosti, stopnje izobrazbe in življenjske ravni . Gre za merilo, ki o državi pove bistveno več kot na primer BDP per capita, saj upošteva več kriterijev in bolj realno oceni standard ter kvaliteto življenja v posameznih državah.


Slovenija je po merjenjih, ki sicer veljajo za leto 2005 zasedla 27. mesto, kar sicer ni tako slabo, je pa zaskrbljujoče to, da po lestvici v primerjavi s prejšnjim merjenjem nismo napredovali, tudi leta 2000 smo namreč zasedli 27. mesto. Med 27-imi državami imamo najnižjo pričakovano življensko dobo in drugi najnižji BDP na prebivalca. Dodajmo še inflacijo, premajhno vlaganje v znanost in tehnologijo (z izjemo vojaške tehnologije), drastično poslabšanje stanja medijske svobode, zadolževanje države, razprodajo podjetij, privatizacijo zdravstva in poskus privatizacije šolstva,…in vse to v obdobju splošne konjunkture v gospodarstvu in ob dobri socialni dediščini. In potem govorijo o Sloveniji kot o svetilniku Evrope…

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

No ja, Slovenija je kar uspešna. V prihodnosti bomo verjetno šli po poti lova na višji BDP, kar ne pomeni nujno tudi višje kvalitete življenja za večino, niti ne višjih plač za večino. Se nam lahko zgodi, da bo ves dobiček napredka pobralo kakšnih 10%, drugi pa bodo ostali na isti ravni.

Anonimni pravi ...

Welche Sprüche ich auch lesenwert finde sind [url=http://www.dieversteigerungskobolde.de/sprueche.php]Sprüche zum Nachdenken[/url].
Oder kennt Ihr noch andere Seiten mit Liebessprüchen?
Ich freue mich über jeden Link.